“Δυστυχώς” Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μία περίοδος η οποία περιλαμβάνει διασκέδαση και κοινωνικές εκδηλώσεις με την οικογένεια ή με φίλους.  Το κλίμα των Χριστουγέννων όμως δεν επηρεάζει το ίδιο όλους τους ανθρώπους.  Σε αντίθεση με τη γιορτή του Πάσχα, τα Χριστούγεννα «επιβάλλουν» να είναι κάποιος χαρούμενος. Τα ΜΜΕ, τα μαγαζιά και το γενικότερο κλίμα δημιουργεί μία  χαρούμενη  ατμόσφαιρα. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να νιώσουν αυτή τη χαρά; 

Για πολλούς ανθρώπους τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος θλίψης, μοναξιάς και άγχους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να νιώθει θλίψη την περίοδο των διακοπών. Η κοινωνική απομόνωση είναι ένας από τους συχνότερους παράγοντες θλίψης, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. 

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μικρό κοινωνικό κύκλο ή να μην μπορούν εύκολα να δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις.  Δυστυχώς, τα συναισθήματα μοναξιάς γίνονται χειρότερα την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών. Επιπλέον, ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η σύγκριση του εαυτού με φίλους και συγγενείς. Έτσι, συχνά τα άτομα αυτά αναρωτιούνται: ‘Γιατί δεν μπορούν και εκείνοι να είναι έτσι;’ ή ‘Γιατί όλοι οι άλλοι είναι πιο χαρούμενοι από εμένα;’

Ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της κοινωνικής απομόνωσης είναι η αναζήτηση  βοήθεια από φίλους ή συγγενείς. Μπορεί επίσης κάποιος να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος θα τον βοηθήσει να κατανοήσει από που προέρχονται τα συναισθήματα αυτά και να βρει  λύσεις ώστε να νιώσει καλύτερα.

Μία άλλη αιτία θλίψης την περίοδο των Χριστουγέννων είναι και οι υπερβολικές προσδοκίες που έχουμε. Η συσσωρευμένη κόπωση από την εργασία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις  μας κάνει να περιμένουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων ως ένα μοναδικό τρόπο αποσυμπίεσης. Μερικές φορές όμως τα αποτελέσματα είναι τα αντίθετα, καθώς μπορεί να έχουμε προγραμματίσει περισσότερα από αυτά που θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε. Για παράδειγμα μπορεί να θέλουμε να επισκεφθούμε πολλούς  συγγενείς και φίλους και αυτό να μην καταστεί τελικά εφικτό. 

Επίσης, η οικονομική ανασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης. Η εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων μας δημιουργεί την ανάγκη να ξοδέψουμε ώστε να είμαστε μέσα στο κλίμα των ημερών. Έτσι, άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες έρχονται αντιμέτωποι με συναισθήματα άγχους, υποτίμησης του εαυτού τους και θλίψης. Φυσικά τα παραπάνω συναισθήματα είναι εντονότερα σε γονείς οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις επιθυμίες των παιδιών τους.

Μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των παραπάνω είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες τόσο για την περίοδο των Χριστουγέννων. Βοηθητικό θα ήταν η δημιουργία μίας λίστας ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. 

Αν νιώθετε μοναξιά δώστε χρόνο και την ευκαιρία να μιλήσετε με έναν χαμένο φίλο ή συγγενή∙  σίγουρα θα υπάρχουν πολλά να πείτε.

Παρακολουθήστε τις δαπάνες σας. Η υπερβολική σπατάλη μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πίεση και άγχος όταν περάσουν οι διακοπές.

Τέλος, καλό είναι να μην συγκρίνουμε το πως περάσαμε σε προηγούμενες γιορτές με το τώρα και ιδιαίτερα φέτος που τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού