Συμβουλευτική

Η συμβουλευτική αποτελεί εξαίσια επινοηση του 20ου αιώνα. Ο κόσμος που ζούμε είναι σύνθετος, μεταβαλλόμενος και γεμάτος υπoχρεώσεις. Στον κόσμο αυτό υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εμπειριών, στα οποία οι άνθρωποι δύσκολα μπορολύν να ανταποκριθούν. Αρκετές φορές μπορούμε και αντιμετωπίζουμε τη ζωή, άλλοτε όμως ένα γεγονός ή μία κατάτασταση μας εμποδίζει να συνεχίσουμε, γιατί τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε τα μέσα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Συνήθως βρίσκουμε τρόπους να διαχειριστούμε τα προβλήματα της ζωής συζητώντας με συγγενείς και φίλους. Μερικές φορές, ωστόσο, είτε η συμβουλή τους δεν αρκεί είτε αισθανόμαστε αμηχανία ή ντροπή να τους μιλήσουμε για αυτό που μας απασχολεί ή απλώς δεν υπάρχει κοντά μας το κατάλληλο άτομο στο οποίο να στραφούμε. Σε τέτοιες στιγμές η συμβουλευτική αποδεικνύεται μία πραγματική χρήσιμη επιλογή.

Ο σύμβουλος δεν κάνει διάγνωση ούτε ετικετοποίηση. Αντίθετα, προσπαθεί να είναι καλός ακροατής και να συνεργαστεί μαζί σας, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος για την κατανόηση και τη λύση του προβλήματος σας. Για την πλειονότητα των ανθρώπων 1- 10 συναντήσεις με τον σύμβουλο αρκούν για να τον βοηθήσουν πραγματικά. Οι συναντήσεις αυτές ίσως αποδειχθούν πολύτιμες.

Άλλωστε σε ποια άλλη πτυχή της κοινωνική μας ζωής μάς δίνεται η ευκαιρία να μας ακούσουν, να μας λάβουν σοβαρά υπόψη, να μας κατανοήσουν, να είμαστε για ώρες το επίκεντρο της προσοχής ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται για μας, χωρίς να μας ζητηθεί να ανταπωδώσουμε με κάποιο τρόπο τη χειρονομία;